Emmy Rutten-Broekman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
E.W.L. Rutten-Broekman (1944)

Emmy Wilhelmina Lucie Rutten-Broekman (Kota Radja, 29 juni 1905Amsterdam, 6 april 2000) was een Nederlands militair en Engelandvaarder.[1]

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Emmy Broekman was getrouwd met cineast Gerard Rutten, die al eerder vanwege de naderende oorlog naar Engeland was gegaan. Zij wilde militair worden, net als haar voorvaders, en meldde zich in 1940 bij de bevelhebber van de Nederlandse Land- en Zeemacht. Kort daarna capituleerde Nederland en werd het leger gedemobiliseerd. Op 5 augustus 1943 verliet zij Den Haag. Ze overleefde allerlei problemen onderweg en trok te voet de Pyreneeën over. In Lissabon kon ze op 20 november mee met een geblindeerd vliegtuig dat naar Engeland ging. Die avond zat ze al in Oranjehaven in Londen.

Aan het einde van de oorlog zat zij in de staf van het Vrijwillig Vrouwen Hulpkorps (VHK). Zes andere Engelandvaarders sloten zich ook hierbij aan: Ellis Brandon, E. van Dien-Hendrix, M. van Esso-Polak, F.M.I. van der Laan, Elly Nauta-Moret en Rie Knapper, die naar de Verenigde Staten werd gestuurd om Nederlanders voor de VHK te werven. Op 13 november 1944 staken zes dames over naar Oostende om geëvacueerde kinderen te helpen.

Na de oorlog werkte Elly Rutten voor het Centraal Museum in Utrecht en daarna voor het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.

De laatste jaren van haar leven woonde ze samen met actrice Carla de Raet (1904-2002), die van 1925-1931 getrouwd was geweest met acteur en regisseur Ferd Sterneberg.

Zie de categorie Emmy Rutten-Broekman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.